Головна » Статті » Вигадані боги сучасності

Род - головний вигаданий сучасний бог рідновірів

Головний бог рідновірів – Род 

Кожен рідновір скаже:
...Головний бог рідновірів – Род. 
Майже всі головні язичницькі громади України вважають головним богом язичницького світу – Рода. 
Все починається з Рода, бо все народжується і сама природа – це те, що народжене Родом. 
Але… Але… 
Не все так просто панове і бог Род не такий вже й незаперечний. Він має чітке датування появи серед дослідників. Він не згадується в якості бога в літописах. Він не є чітко вираженим в етнографії. Він скоріше вигаданий, ніж є насправді історичною спадчиною. 

Довжелезну історію появи бога Рода в полі зору фахівців з слов'янської міфології Л. С. Клейн викладає так: 

У 1846 р. В. І. Срезневський (1846: 7), розбираючись в образах слов'янської міфології, виділив Рода як дух або привид. Але після відкриття в 1850 р. С. П. Шевыревым Паисьевского збірки зі «Словом Св. Григорія про ідолів (XII ст.)» («Слово святаго Григория изобретено в толцех о том, какое пьрвое погани суще языци кланяшеся идолом и требы им клали») уявлення вчених про Рода змінилося. Вже незабаром Срезневський (1851) писав про Рода, як про «особливе язичницьке божество схоже з Рожаницею-Артемідою і, отже, важливе». Рожаницю він зіставляв не тільки з грецькими «дівами життя» — мойрами, але і з грецькою Тихе, богинею долі (Срезневський 1846: 7; 1855). У ті ж роки вийшли і спеціальні статті про Рода — Д. О. Шеппинга (1851) і А. Н. Афанасьєва (1855; також 1869, III: 319-320, 368, 386-389), у яких статус Рода був піднятий ще вище. 

Грецький оригінал «Слова Св. Григорія про ідолів (XII ст.)» присвячений художньому розвінчанню античних культів богині-матері і бога-сина, святкування цих культів у вільному перекладі книжників було названо родошануванням. Сам переказ починається з прив'язки до античних зразків: 
«Хто біснується, приносячи жертви матері біса богині Афродіті, Коруне — Коруна ж є матір'ю антихриста — і Артеміді, народження проклятої Диомісії з сідниці (тобто Діоніса, народжене, як відомо, з Зевсовського стегна). І недоношений плід (шанують) і Гермафродита ... Тим же богам требу кладуть і творять і слов'яни: вілам, Мокоші-діві, Перуну, Хорсу — Роду і Рожаниці...». 

іже бісяться жроуще матері бесовьстеи афродіті богыни. Короуне. короуна ж боудеть і антихрисця мати. і артеміді. проклятеи. диомисее. стегноражанию і недоношеныи породъ. і бог мужеженъ ... тим же богомъ требоу кладоуть і творять. і словеньскыи языкъ. виламъ. мокошьи. діві. пероуноу. хърсоу. родоу. і рожаниці... 

Потім «Слово Св. Григорія про ідолів (XII ст.)» ще більше прагне до художнього розвінчання «Роду і Рожаниці» — мова йде про тих, які шанують… 
«...проклятого ж Осирида (тобто Осіріса) народження. Мати ж, народжуючи його, впала в безумство, і тому його стали почитати як бога... А від тих звичай здавна перейняли халдеї і почали треби творити двом своїм богам Роду і Рожаниці після народження проклятого і кепського бога їх Осирида. Про того ж Осирида оповідає книга брехлива і погана сарацинське жерця їх Мохамеда і Бохмита проклятого, що він народився через безглуздий прохід, заради чого його і назвали богом... Звідти ж елліни почали ставити трапезу Роду і Рожаницям, також єгиптяни, також римляни, також і до словен дійшло: ось і слов'яни почали ставити трапезу Роду і Рожаницям — ще до Перуна, бога; а перед тим клали треби упирям і Берегиням». 

Н. В. Зубів вважає, що автор тексту говорить про витіснення образами християнської Богородиці і Бога-Сина образів язичницьких «породіль» і «родів». 

На думку Н. В. Зубова, вищевказані уривки свідчать, що Рід і Рожаницю — це широко поширений в античному і східному світі сюжет про божественних Матер і Сина (наприклад, Ісіда і Гор), перенесений в давньоруське книгарство з Візантії. Просто ім'я Сина збереглося як власне ім'я, а ім'я Матері — ні. Тому немає ніяких підстав вважати Рода якимось абстрактним божеством або одним з верховних божеств, і вже тим більше недоречно проводити до нього паралелі з монотеїстичних систем. У південних слов'ян відомі близькі образи Суду і судениц, як персоніфікованих втілень долі. 

Згадують Рода і інші письменники. Так, наприклад, рукописний коментар до Євангелія XV століття, «Про вдуновении духу людини», протиставляє Рода самому християнському богу: 
«То ти не род седя на воздусе мечет на землю груды и в том ражаются дети … Всем бо есть творец бог, а не род» 

За Б. А. Рибаковим ця цитата свідчить про першість Рода в слов'янському пантеоні, аналогічному беззастережної першості і єдності монотеїстичного бога іудео-християнської традиції. 

У XVI столітті в «Статуті преподобного Сави» знаходимо таке сповідальне питання: 

«не сблудила чи з бабами богомерзкие блуды, не молилася чи вилам, чи Роду і рожаницям, і Перуну, і Хорсу, і Мокоши, пила і їла?» 

Славісти кінця XIX — початку XX століття стали на ту точку зору, що Рід — власне ім'я забутого слов'янського бога, а в 1970-90-х Рід стає головним слов'янським божеством реконструкції пантеону, запропонованим Б. А. Рибаковим. 

Вже в 1993 році про концепції Рибакова іронічно висловлюється болгарський слов’янознавець Іван Панчовски. 

У 2004 році археолог і антрополог Л. С. Клейн висловив сумніви в рибаковському трактуванні цитованих вище текстів, показавши можливість їх прочитання, зокрема— «Всупереч А. Брюкнеру (Brückner 1926: 10). Род, персоніфікований з абстрактного поняття, богом в повному сенсі цього слова, мабуть, так і не став — він ніколи не називається богом в джерелах і відсутній в пантеоні Володимира. Це був дух, демон, якась надприродна сила не дуже високого розряду. У словнику Даля (1912, 3: стовп. 1697) і у Афанасьєва (1869, III: 80) „рід“ тлумачиться як домовик, „роду“ — привид, примара (Тульск. губ.), „образ“ (Саратовск. губ.), за Фасмером (1971, 3: 491), діалектне „родимец“ — чорт». 

А тепер згадаємо просту нашу мову та мовні використання слова «Род/Рід». Будь хто скаже, що терміном Род/Рід називають спільність людей, що пов’язані родинними відносинами. Але на відміну від терміну «родина», Родом називають одразу всіх без винятку представників родини незалежно від того, чи живий він зараз чи ні. Тобто РОД – це родинний зв'язок родини (сім’ї) без часових обмежень по єдиній ознаці – спільна «кров», а сучасною мовою – споріднена ДНК.

Категорія: Вигадані боги сучасності | Додав: Yaroved (14.01.2017) | Автор: Яровед E
Переглядів: 78 | Теги: род, Бог, правда, язичництво, рід | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar